Jdi na obsah Jdi na menu
 


Azawakh - chov a zdraví v Čechách

7. 5. 2019

 20 let do narození mého prvního psa Afrického chrta Azawakha Fulby Faranda Bohemia 
          a 15 led od prvního odchovu na mé první feně Sloughi C´Casba Bohemia Genao    
  

* 22. 3. 1988 je to 30 let soužití se psím společníkem po mém boku.

* 25. 1. 1999 - * 25. 1. 2019 je to již 20 let co jsem si pořídila svého prvního psa Afrického chrta, Azawakha Fulba Faranda Bohemia

* 20. 1. 2004 - * 20. 1. 2019 je to 15 led od prvního odchovu, mé první feny Sloughi C´Casby Bohemia Genao

* 24. 2. 2018 jsem byla zvolena poradkyní chovu pro plemeno Sloughi pod záštitou specializovaného klubu Saharských chrtů plemene Azawakh a Sloughi.


AZAWAKH

Vzhledem k této události jako je již 20 let soužití s Africkým plemenem, jsem se rozhodla Vám, které to zajímá a navštěvují můj web, že Vám všem zde napíšu své zkušenosti, radosti i strasti za 20 let poznatků s plemenem Azawakh a Sloughi.

Opravdu nevím kde začít....je toho tolik ....tolik radosti, ale i velikého zklamání.
Dlouho jsem přemýšlela o tom co vlastně chci napsat, bohužel zkušenosti šly v životě opravdu velmi trnitou cestou a já, ale považuji za správné zde všechny pravdivě informovat.

Začneme tedy od začátku....
Je začátek roku 1998 a já jsem konečně plnoletá, tak jsem se rozhodla koupit si a pořídit si pejska, tak si vybírám pejska...
Velice mě zaujal chrt plemene Azawakh, kterého jsem zahlédla v časopise. A protože jsem v té době vlastnila koně  Anglického plnokrevníka, (který se dožil u mne 30 let) přála jsem si společníka, který mě bude doprovázet na vyjížďkách s koněm po lese a nebude unavený a nebude se přehřívat jako dlouhosrstá plemena. Prostě Azawakh je přesně ten ideální pes jakého jsem si mohla přát.

Protože už mám za sebou již zkušenost s mým prvním pejskem, plemene Francouzský buldoček,
kterého jsem dostala ke svým 10 narozeninám. Dožil se 9 let do smrtelného útoku Německým ovčákem.
Nadále mám zkušenost se smečkou 12 Sibiřských hasky o které jsem měla možnost se starat
a jezdit 4 roky se psím spřežením u mé dlouholeté přítelkyně.
Konečně v době, kdy si vybírám plemeno Azawakh svých snů a pejska pro život,
se také starám známému o smečku 4 Středoasijských psů...

Tak zkušenosti a odvaha pro volbu tohoto specifického plemene byla veliká.
Přesto, že toto plemeno Azawakh nebylo nikde inzerováno a články o charakteru byli velice strohé a publikací o plemeni takřka žádné, tak jsem, ale každý článek či popis charakteru nebo jakoukoliv specifikaci o plemeni přímo hltala s nadšením.

Koncem roku 1998 vyšel konečně inzerát na štěňata plemene Azawakh. Ihned jsem volala chovatelům se zájmem na štěňátko.
Pejsek ještě nebyl na světě a já už si rezervovala psíka z chovatelské stanice Faranda Bohemia, chovatelky Dany Kupkové.
Ta mi ihned poslala zpravodaj Klubu Saharských chrtů z roku 1998 abych se tak dostala k článkům, v té době velice těžko dostupným a mohla se tak lépe seznámit s plemenem Azawakh. Kupkovi byli zakladatelé tohoto klubu specializovaného na Africké plemena.
Dokonce nejen, že paní Dana Kupková byla uznávanou rozhodčí, ale dokonce byla členem a jednatelem pro výbor zdraví a genetiky psů.
V té době měl Klub Saharských chrtů plemene Azawakh a Sloughi kolem 70 členů, ze všech koutů země a vše vypadalo tak krásně.
Jako jedna veliká rodina, které jde především o zdraví a dobré zázemí všech jedinců tohoto vznešeného plemene.

Nastal rok 1999 a přišel mi telefonát od chovatelů z Tábora Dany Kupkové, že se jim konečně narodila očekávaná štěňata 25. 1. 1999.
Stala jsem se členem Klubu Saharských chrtů Azawakh a Sloughi a domů mi 4x do roka chodil poštou již zmíněný zpravodaj.
Do týdne po narození štěňat jsem byla pozvána do Tábora a přijela se tak podívat na své budoucí štěně svého vysněného Azawakha.
Zde jsem měla možnost vidět své budoucí štěně a seznámit se s dospělými Azawakhy. Tento odchov F Faranda Bohemia byl již jejich 6 odchovem.
Můj první dojem byl velmi rozpolcený. Dospělí psi mě vítali s vytasenými zuby v doprovodu s velice agresivním až hysterickým a vzteklým štěkáním, ale v přítomnosti majitelů a chovatelů po řádném poplácání po čumácích i přesto, že všude psali jak se na ně musí po dobrém a hlavně jej nesmíte bít rukou, se psi uklidnili vpustili mě dovnitř do domu a  já si mohla dokonce pochovat jejich narozené ještě slepé štěně, které mi bylo podáno do náruče.
Návštěva mě neodradila, říkala jsem si, přece mám nějaké zkušenosti a štěně si vychovám podle svých představ.
O 2 měsíce později jsem si jela pro štěně. Dodnes nevím proč mi bylo štěně prodáno až takto pozdě.
Snad proto, že mi bylo určeno a nemohla jsem si vybrat i přesto, že ostatní štěňata z vrhu byla stále doma.
Byl mi vybrán pes jako jediný s velikou kýlou, kterou jsem musela dát odstranit na vlastní náklady a z ceny 15 000 kč. v té době si myslím, že to bylo dost peněz na Českou republiku, mi tyto náklady nebyli odečteny.
Nadále mi bylo řečeno, že pes má zrovna dnes průjem, jinak nemá žádné vady, jen zapomněli dodat, že je nejtěžší ze všech štěňat s volnou kůží pod krkem, což chybou je a po roce mi bylo dokonce řečeno paní Danou Kupkovou, že se vlastně moc nepovedl.
Nadále mi by bylo divné, když mi bylo řečeno, že do smlouvy napíšeme jiné datum odběru při koupi štěněte, že to přece je jen formalita.
Pes si mě evidentně nevybral za pána, hned v autě po mě vztekle vyjel, ale co, nebála jsem se a pořídila si vysněného psa takového jaký byl.
Jak čas plynul můj Fulba se rýsoval dle mých představ. Chodil na volno poslouchal na povely a často mě doprovázel na vyjížďkách s koněm.
Samozřejmě povaha starého typu Azawakha byla opravdu velice dominantní až hysterická, přesto jsem si tuto jeho povahu nejen oblíbila, naučila se s ní pracovat, ale hlavně jsem se smířila s agresí vůči některým psům, která obnášela každodenní nošení košíku, ale zjistila jsem, že charakter Azawakha je opravu o velice věrném psovi jednoho pána. Prostě pan pes, který je velice oddaný svému pánovi.
Přesto, že na výstavách byl můj Fulba hodnocen jako Azawakh s nejhorším exteriérem, v mých očích  byl nejkrásnější, už jen pro své osvalené tělo, ale hlavně pro svůj hluboký hrudník, ale hlavě velmi široký hrudník, který byl 2-3x mohutnější než u ostatních Azawakhů.
Na výstavách jsem viděla nejen jiné Azawakhy z jiných chovatelských stanic, ale také Fulby sourozence a polo-bratry z předešlých i pozdějších odchovů z chovatelské stanice Faranda Bohemia Dany Kupkové.
Bohužel přes všechen výcvik mi Fulba jednoho dne, ve špatnou dobu a na špatném místě, přes svou hysterii, kde v amoku Azawakha opravdu nemáte slovo na povel s okamžitou poslušností, se rozhodl neposlechnout a skončil pod autem už v  prvním roce.
Přes mnohačetné zlomeniny jsem nechala Fulbu odoperovat. Po úraze jsem absolvovala další výstavy a dokonce jsem s Fulbou splnila podmínky pro chov.

Jak to začalo. Po dlouhém úvodu, který jsem nemohla zkrátit, jelikož je velice důležitý, jako vše ostatní, co bude následovat.

Na konci roku 2001 v této době se ve zpravodaji Klubu Saharských chrtů  Azawakh a Sloughi objevil článek Dany Kupkové po 24 letech chovu.
To už se již počet členů v Klubu Saharských chrtů Azawakh a Sloughi snížil takřka na polovinu. Měl kolem 40 lidí. To mě, ale jako člena moc nezajímalo.
Zkrátím její výlevy, kde si vylévá srdce, tak jako já dnes, že s funkcí jednatele i zakladatele klubu končí, jelikož je v uvozovkách od hloupých a nezkušených lidí napadána ohledně jejích odchovů Faranda Bohemia. Ona je přece odborníkem přes genetiku, poradce pro chov a zdraví, tudíž za psi s epilepsií, který se objevují jí v každém jejím odchovu, vlastně nemůže. Dana Kupková se nikdy úmyslně o těchto věcech ani nezmínila.

A máme tu další lež, kde Dana Kupková, která přeje všem členům jen to nejlepší a protože chce z klubu odejít tak svolává okamžitou schůzi v Humpolci - Černý Dvůr na den 26.1. 2002 kde bude hlasování na funkce klubu a nová volba jednatelů klubu, který Dana Kupková založila.
Byla by velká škoda, aby tento specializovaný klub zanikl, s čímž souhlasím a tedy i já se dostavím na dané místo v lednu 2002.
Já jsem přece již 3 roky právoplatným členem a mám tak právo hlasování do nového výboru našeho klubu Saharských chrtů.

V lednu 2002 se tedy dostavím do Humpolce na dané místo, kde sedí asi 20 členů. Bohužel během jednoho roku se počet členů opět snížil na další polovinu.
To už je menší třetina lidí v klubu než když jsem do něj vstoupila. Na schůzi tedy bylo nahlášeno Kupkovými, že s klubem končí, a tak se tedy zvolila paní Ing. Iva Matějková předsedou klubu. Lucie Srpová jako místopředseda, L´ubice Špidlová jako poradce chovu pro plemeno Azawakh a o jediný hlas a to můj se mezi Janou Tomeškovou a Elenou Kouřilovou rozhodlo, že poradcem chovu pro plemeno Sloughi je Elena Kouřilová. Jana Tomešková za mnou přišla a velice dotčeně se mě ptala, proč jsem ten svůj rozhodující hlas nedala jí, aby ona se stala poradkyní pro chov Sloughi. Má odpověď, kterou Jana Tomešková nedostala je, že lhářům nevěřím a to už dle mnou, zde zmíněných slov je snad zcela všem jasné. Elena Kouřilová se tak stala poradkyní chovu pro plemeno Sloughi. Ve své funkci byla přesně 15 let.

Jak léta plynula začala jsem se místo o charakter plemene Azawakh a Sloughi zajímat spíše o genetiku, chov, dostihy a výstavy a lidi kolem Saharských chrtů za tento rok jsem se dozvěděla tolik hrůzy, která se skrývá v chovu Faranda Bohemia, kde každé štěně z každého odchovu mělo epilepsii.
Nebylo to, ale jedno štěně, jelikož v každém dalším odchovu se objevil větší počet štěňat s epilepsií. Z odchovu F mého Fulby Faranda Bohemia byla také štěňata s epilepsií. Postupem času jsem se dozvěděla, že sourozenci, touto nemocí také trpí. Že z předchozích odchovů není jediný odchov, kde by se epilepsie neobjevila. Nemohu chovatele soudit a ani nechci.
Dana Kupková přesto udělala další odchov v roce 2002 a to G Faranda Bohemia. Po stejných předcích jako předešlé nemocné odchovy.
Což je neomluvitelné, jelikož byla na tento problém mnohokrát upozorněna majiteli psů od ní, ale i chovateli a s velkými prosbami žádána, aby tak nečinila.
Ale co by se trápila, prostě přestoupila do jiného velikého klubu chrtů, kde každý může chovat na čemkoliv, jelikož zde nejsou žádné pravidla ani podmínky pro chov, které by eliminovali či zakazovali, chov či vyžadovali testy pro zdravý chov.
Přesto tak Dana Kupková učinila odchov znova na feně Efa Faranda Bohemia, po feně Djanet Faranda Bohemia (matka mého Fulby Faranda Bohemia), jenž měla za matku fenu Bengali des Nomades Bleus (babička mého Fulby Faranda Bohemia), která je nositelkou epilepsie.
Ano můžeme říci, že přeci mnoho dalších Azawaků mají v rodokmenu Lara, Gao, Toboro a Hexer. tak jak je možné, že zrovna ona.

Jelikož zrovna u odchovů Faranda Bohemia bohužel žádné oživení rodokmenu nenastalo. Ano, později byl přidán import a to je samozřejmě jediná cesta jak krev rozředit a oživit a mít zdravá štěňata. Ano odchov se může tvářit jako zdraví.
Otázkou může být, jak to, že se objevila epilepsie i po přidání importu psa Gris Gris z Mali v odchovu F Faranda Bohemia, mého Fulby Faranda Bohemia.
Zde, ale jak vidíme se ředěním krve neodstranil problém, tudíž se přidáním jiných nepříbuzných jedinců nedal problém odstranit.
Přesto následoval další odchov G Faranda Bohemia a následně H Faranda Bohemia, který byl posledním odchovem Dany Kupkové.
A následovali tak odchovy s touto krví v rodokmenu, které pokračují zde ve zmíněných chovných stanicích v České republice pod záštitou jiného klubu chrtů.
U některých se nemoc projeví a někteří se stanou pouze nositeli dané nemoci.
To je zas jiná část genetiky, ale je její nedílnou součástí, která se špatným spojením po mnoha letech může znovu objevit.
Bohužel, ale nenapravitelná chyba, která se stala hned zpočátku, přílišným příbuzenským krytím už nikdy nebude z rodokmenu odstraněna.
Proto jsou některé odchovy zdravé a jiné nemocné. Bohužel pokud se několikrát za sebou po sobě jdoucích odchovech utvrdím o epilepsii, je snad každému jasné, že bohužel spojením zrovna u feny Bengali des Nomades Bleus můžeme mluvit jako o nositeli epilepsie. Také se spojením psa Bobo. Fena Bengali des Nomades Bleus se objevuje v odchovech Azawaků Čínské hedvábí chovatelky Leony Havlisové, ale i chovatelské stanice Ginever chovatelky Mgr. Václavy Lukešové v ČR.
Kteří, ale o problému vědí, a nemluví tak zcela pravdu. Ano chovatelská stanice Ginever, chovatelky Mgr. Václavy Lukešové, která má na stránkách článek o epilepsii, ale bohužel a možná také i úmyslně, není kompletní, je to pouze výňatek o nemoci epilepsie a není tam uveden problém ve všech formách dané nemoci.
Možná, aby to v případě dotazů od lidí nebo snad nových zájemců o její štěňata, mohlo snad omluvit její nezodpovědné počínání v chovu na nositelích epilepsie.
A vystavuje tak majitele a budoucí chovatele k nenapravitelné chybě špatným spojením jedinců.


Dle vyřčených slov paní Dany Kupkové, které byly vysloveny za přítomnosti paní Ing. Matějkové,
že její fena Bengali des Nomades Bleus prodělala epileptický záchvat, byly následně časem
zapřeny se bohužel, ale časem potvrdily. Jejich následní potomci trpěli epilepsií.

Další z nemocných potomků a jejich pokračování na sourozencích v následujících chovech.

pes Bangou Faranda narozen *16.04.1992
o: Al-Hara´s Ultimo
m: Bengali des Nomades Bleus
(Sourozenec fena Bilma Faranda, majitelky Dany Kupkové, byla dvakrát nakryta a přesto,
že poprvé potratila, tak byla nakryta i podruhé a opět potratila.)

a fena Dori Faranda narozena *16.05.1994
o: Bobo (Azaouak Faranda x Ave Gabriella Ag Mastoy)
m: Bengali des Nomades Bleus (Sebkha x Takaza)

pes Anvar Jubatus a fena Arago Jubatus narozeni *19.10.1999
import Slovensko, chovatele Jana Kubišová
o: Gadjari ´n shat-ehad (Al-Hara´s Gadi x Djoliba ´n shat-ehad)
m: Didiéni Faranda (Bobo x Bengali des Nomades Bleus)

Se stejnými předky se objevují následně tito potomci ve zde zmíněných
chovatelských stanicích na kterých pokračuje chov.

Fena Coco FARANDA *11.07.1993, chovatel Dana Kupková
o: Bobo (Azaouak Faranda x Ave Gabriella Ag Mastoy)
m: Bengali des Nomades Bleus (Sebkha x Takaza))

fena AMANDA BLUE DASHENG *18.05.1997, chovatele František Hupka
o: Agbar Bílé předměstí (A´Suras Kel-Air x Elza z Počapelské stráně)
m: Coco Faranda (Bobo x Bengali des Nomades Bleus)
- fena ELZA Z POČAPELSKÉ STRÁNĚ
o: Bastian z Počapelské stráně (Darkoye Sidi x Haris al Sahra Assumi)
m: Bigala von Kandahar (Amon z Počapelské stráně x Haris al Sahra El Leyla)

odchov A ČÍNSKÉ HEDVÁBÍ *20.10.1988 chovatele Leona Havlisová
o: Džerad z Počapelské stráně (Bastian z Počapelské stráně x Bigala von Kandahar)
m: Bambi z Jasné Poljany (Attajáh z Počapelské stráně x Asmina von Kandahar)
odchov B ČÍNSKÉ HEDVÁBÍ *25.10.2000 chovatel Leona Havlisová
o: Erg Faranda Bohemia (Amidi Kel Dahoussahaq x Djanet Faranda)
m: Amanda Blue Dasheng (Agbar Bílé předměstí x Coco Faranda)
- (Potomci z odchovů A a B Čínské hedvábí nebyly použity do chovu).

fena AITA Čarovné puto *02.05.2005
import Slovensko, chovatel Martina Černá
o: Ghars Faranda Bohemia, Z Reg/AZ 177/01 (Biyanou x Efa Faranda Bohemia)
m: Adikia Jubatus (Gadjari ´n shat-ehad x Didiéni Faranda

fena BIARA Čarovné puto *13.12.2005
import Slovensko, chovatel Martina Černá
- matka odchovu A Ginever
o: Gorom- Gorom Faranda Bohemia (Biyanou x Efa Faranda Bohemia)
m: Aisa Jubatus (Gadjari ´n shat-ehad x Didiéni Faranda)

pes CAMELOT ČÍNSKÉ HEDVÁBÍ chovatel Leona Havlisová
- otec odchovu C Ginever - zemřel
fena CALLAWAY ČÍNSKÉ HEDVÁBÍ chovatel Leona Havlisová
- matka odchovů A a B Loving Gaze
o: Azawan Ahmar Remel (Ahsan Kel-es-Suf x Gani Do Faranda Bohemia)
m: A´Kaya Tin - Akoff (Idiiyat-es-Sahel Amadahl x Idi n´illeli Buraida)
- po těchto jedincích zatím nejsou potomci.

odchov A LOVING GAZE *18.10.2014, chovatel Kateřina Kindlová
- pes AXEL - zemřel ve velice raném věku.
o: Baraouéli Ginever ( Aulad Al Sahra´s L´Agadez x Biara Čarovné puto)
m: Callaway Čínské hedvábí (Ahmar Remel Azawan x Tin Akoff A´Kaya)
odchov B LOVING GAZE chovatel Kateřina Kindlová
o: Baraouéli Ginever ( Aulad Al Sahra´s L´Agadez x Biara Čarovné puto)
m: Callaway Čínské hedvábí (Ahmar Remel Azawan x Tin Akoff A´Kaya)
- na odchovu A a B Loving Gaze nejsou zatím žádní potomci

odchov C GINEVER *13.11.2014, chovatel Mgr. Václava Lukešová
o: Camelot Čínské hedvábí (Ahmar Remel Azawan x Tin Akoff A´Kaya)
m: Anisah Ginever (Modibo ´n Shat-Ehad x Biara Čarovné puto)
- po odchovu C Ginever je plánovaný odchov

fena ALIYYAH GINEVER *09.07.2009 chovatel Mgr. Václava Lukešová
- byla několikrát nakryta a nikdy nezabřezla.
fena AMIRAH GINEVER *09.07.2009 chovatel Mgr. Václava Lukešová
- nakryta a nezabřezla a po komplikacích vykastrována
fena ANISAH GINEVER *09.07.2009 chovatel Mgr. Václava Lukešová
- matkou odchovu C Ginever
o: Modibo ´n shat-ehad (Idi Issa ´n shat-ehad x Habashat ´n shat-ehad)
m: Biara Čarovné puto (Gorom- Gorom Faranda Bohemia x Aisa Jubatus)

pes BADRA GINEVER *3.11.2011, chovatel Mgr. Václava Lukešová
- otec odchovu YLILAR DAB ARCCA
pes BARAOUÉLI GINEVER *3.11.2011, chovatel Mgr. Václava Lukešová
- otec odchovu D Ginever
fena BARIKA GINEVER *3.11.2011, chovatel Mgr. Václava Lukešová
- zemřela ve velice raném věku.
o: Aulad al Sahra´s L´agadez (Targi Kel Dahoussahaq x Aulad al Sahra´s U´Ténéré)
m: Biara Čarovné puto (Gorom-Gorom Faranda Bohemia x Aisa Jubatus)

odchov D GINEVER *28.10.2017, chovatel Mgr. Václava Lukešová
o: Baraouélo Ginever (Aulad al Sahra´s L´Agadez X Biara Čarovné puto)
m: Eidi n´Amanar Hadiya (Amirasis x Tombouktou´s X´Alamou)
- po odchovu D Ginever nejsou zatím žádní potomci

odchov A YLILAR DAB ARCCA *26.03.2015, chovatel Vladimíra Nováková
o: Badra Ginever (Aulad al Sahra´s L´Agadez x Biara Čarovné puto)
m: Accra Agysamba Regio (Idi n´illeli Bahran x Bastien´s Waceera)
odchov B YLILAR DAB ARCCA *29.01.2017, chovatel Vladimíra Nováková
o: Badra Ginever (Aulad al Sahra´s L´Agadez x Biara Čarovné puto)
m: Accra Agysamba Regio (Idi n´illeli Bahran x Bastien´s Waceera)
- po odchovu A a odchov B YLILAR DAB ARCCA nejsou zatím žádní potomci

fena DORI FARANDA *16.05.1994, chovatel Dana Kupková
- tato fena byla prokazatelně nemocná epilepsií.
fena DIDIÉNI FARANDA *16.05.1994, chovatel Dana Kupková
- matka odchovu Jubatus,
kde se u dvou jedinců z odchovu prokazatelně projevila epilepsie
fena DJANET FARANDA *16.05.1994, chovatel Dana Kupková
matka odchovu E, F, H Faranda Bohemia
o: Bobo (Azaouak Faranda x Ave Gabriella Ag Mastoy)
m: Bengali des Nomades Bleus (Sebkha x Takaza)
- matka odchovu F FARANDA chovatel Dana Kupková *25.01.1999
fena Fatima Faranda Bohemia byla několikrát nakryta a nikdy nezbřezla.
o: Gris Gris (Kam-Kam x Yedi)
m: Djanet Faranda (Bobo x Bengali des Nomades Bleus)
pes HASSI TOUAREG FARANDA BOHEMIA *10.09.2004,, chovatel Dana Kupková
o: Tombouktou´s P´Aytarel, majitel Jana Vrbacká (Ennehet al-Ifriqiya x Tombouktou´s Nahalet)
m: Djanet Faranda, majitel Dana Kupková (Bobo x Bengali des Nomades Bleus)
Fena Djanet Faranda v té době, co se stala matkou odchovu H Faranda Bohemia jí bylo přes 9 let.
V této době jsou již chovné feny vyřazeny z chovu. Smějí chovat do věku 8 let.
- (Potomci z odchovů F a H Faranda Bohemia nebyly použity do chovu).

fena EFA FARANDA BOHEMIA *12.03.1998, chovatel Dana Kupková
- matka odchovu G Faranda Bohemia
o: Amidi Kel Dahoussahaq (Kel Tarbanassen Firhoun x Elbeida el Hammada)
m: Djanet Faranda (Bobo x Bengali des Nomades Bleus)

pes GOGO FARANDA BOHEMIA, chovatel Dana Kupková
odchov B TIN-AKOFF, chovatel Eva Krulišová
o: Gogo Faranda Bohemia (Biyanou x Efa Faranda Bohemia)
m: Buraida Idi n´Illeli (Ahmar Kel-es-Suf x Taikoussou´s Asakare)
(další potomci nebyly zatím použity do chovu)
pes GHARS FARANDA BOHEMIA, chovatel Dana Kupková
- otec ochovu A Čarovné půto
pes GOROM-GOROM
- otec odchovu B Čarovné půto
fena GANI DO
- matka odchovu A Ahmar Remel
o: Biyanou (import Mali)
m: Efa Faranda Bohemia (Amidi Kel Dahoussahaq x Djanet Faranda)

pes AZAWAN AHMAR REMEL  *17.06.2006, chovatel Ivana Seifertová
- otec odchovu C Čínské hedvábí
o: Ahsan Kel-es-Suf (B´Emeker Kel Dahoussahaq x Jaspis of Silverdale)
m: Gani Do Faranda Bohemia (Biyanou x Efa Faranda Bohemia)

Bohužel  na jejich sourozencích se přesto nadále chovalo a jejich potomky dodnes nalezneme v chovatelských stanicích a jsou už také několikrát propojeni a v chovatelské stanici Ginever, chovatelky  Mgr. Václavy Lukešové dokonce znásobeny i přes nedoporučení v chovu.


Tímto bych chtěla svůj článek o plemeni Azawakh uzavřít, jelikož je na každém chovateli, jak vede svůj chov, především pod záštitou jiného klubu chrtů, kde opravdu není ani kontrola odchovů u chovatelů, ani se nevyžadují testy na genetická onemocnění a odchovy jsou tam tak opravdu naprosto nekontrolovány. Není se čemu divit. Klub má možná sta tisíce členů.
Tudíž každý se tam může přihlásit a chovat tak na čem chce. V průběhu let mnoho lidí odešlo ze specializovaného klubu.
Ať zde zmíním Janu Vrbackou, která je majitelkou psa, který je otcem odchovu H Faranda Bohemia
nebo Evu Krulišovou nyní Fialovou, majitelky psa Gogo Faranda Bohemia, který kryl v zahraničí, odešli společně s paní Danou Kupkovou a dalšími se tudíž opravdu není čemu divit. Vždyť jsou to jediní lidé, kteří Daně Kupkové pochlebují, vždyť od ní mají psy nebo jí její psy kryli svými psy.
Je opravdu smutné, když v jejich časopise Fan klubu Azawakh se celé číslo zpravodaje člověk dočetl pouze o Evě Krulišové a psovi Gogo, jelikož fungovali Kupkovi nadále jako Fan klub. Snad si mysleli, že jednou převezmou místo předsedy zpátky v klubu chovatelů Saharských chrtů na místo paní Dany Kupkové.
Eva Krulišová - Fialová tak Jana Vrbacká kandidovaly na poradkyně chovu, vzhledem k tomu, že nebyly zvoleni, tak přes svoji ješitnost a urážlivou povahu a pýchu přešly tedy do jiného klubu chrtů. Je opravdu k smíchu, že těmto lidem jde především jen o sebe, aby se zviditelnily a přes svou pýchu a aroganci vlastně zapomněly proč specializovaný klub Saharských chrtů vznikl. Lidem by mělo záležet na kvalitním a zdravém odchovu v Čechách a ne se producírovat a lanařit neznámé lidi, jak se tomu stalo, na výstavách pořádaný klubem Saharských chrtů proti ostatním členům, ve kterém byly dříve sami členové a kandidovali na předsedu a poradce chovu, přesto, že měli Azawakha mnohem později než já nebo ostatní členové. Dokonce plemenná kniha s obrázky Azawakhů na stránkách Ginever, chovatelky Mgr. Václavy Lukešové jsou ode mě z mého archívu, jelikož Mgr. Václava Lukešová měla Azawakha až dávno po mě a mém Fulbovi Faranda Bohemia a nemohla tak dané jedince vyfotit, jelikož nikdy ani neviděla původní Azawaky ani neznala předešlé majitele Azawakhů.
V její plemenné knize na webu se neustále setkáváme s naprosto nepřesnou plemennou knihou Azawakhů v Čechách a hlavně s chybnými jmény, bohužel v mnoha případech i chybějícími nebo mylnými zápisy, nesprávných nebo žádných dat.
Posloupnost zápisů je buď s chybějícími čísly zápisu dovozu nebo s s chybějícím zápisu chovnosti.
Zaměňování psů za feny. Zápisy chybí u Zvláštních registrů a naopak jsou napsány tam, kde nemají být.
Dokonce evidováné odchovy a jedinci, jsou zapsané také špatně a jsou mylně zařazeny pod ČMKU nebo pod ČLP.
Na stránkách paní Mgr. Václavy Lukešové, chovatelské stanice Ginever, se tak setkáváme s naprosto nesmyslnými a vymyšlenými zápisy.
S paní Mgr. Václavou Lukešovou, Evou Krulišovou nyní Fialovou a Janou Vrbackou a společně s ostatními vlastně nezajímavými a neznámými lidmi, pouze strženi hloupými slovy, a samými lžemi, kterým ostatní uvěřili, aniž by byli někdy součástí klubu Saharských chrtů, tudíž vůbec ani nevěděli proč vlastně šaškují na výstavě pořádanou klubem Saharských chrtů, kde byli hosty, ale producírovali se ve žlutých tričkách s nápisem Klub chovatelů chrtů a iniciativně se spojili a šli demonstrovat. To jako na výstavě pořádanou jejich původním klubem Saharských chrtů založenou paní Danou Kupkovou.
A jako proč, kvůli čemu ? Což je opravdu velice směšné a zároveň to utvrzuje všechny o jejich neuváženosti a sobeckosti, kde myslí pouze sami na své ego a popularitu o kterou se snažili ukázat ve světě zveřejněním jich samotných vyfocených ve žlutých tričkách na výstavě. Hned článek publikovali v angličtině.
Zveřejnili po sociálních sítích a vzájemně se poplácávali po ramenech, jak jsou pořád skvělí. Nevím co tím vlastně chtěli říci. Možná jen, že jim záleží opravdu jen na nich samotných nebo snad chtěli vědět co si lidé řeknou jak to všichni přijmou a jak to všem teď ukážou, ale co? Kolik jich přijelo na výstavu. Snad, že jich je teď víc.
Myslí si snad, že jich je teď jako více majitelů, kteří ani nevědí proč tam jsou, a demonstrují, když vlastně všichni mají stejnou krev u Azawakhů s nositeli epilepsie.
Nějak, ale zapomněli, že celou dobu se zde máme zajímat o plemeno Azawakh a Sloughi a, že výstava se pořádá proto, aby se milovníci tohoto plemene mohly sejít a pochlubit se svými odchovanci. Aby se mohli majitelé a chovatelé podělit o zkušenosti a radosti, které plemeno přináší.
Ukázala se tak opravdu hloupost, sobeckost a pýcha lidí, kteří jak je vidět nebyli a nikdy by neměli být zvoleni do jakékoliv funkce a snad ani chovat toto plemeno.
Jelikož vše co ukázali bylo opravdu hloupé. Jelikož jejich demonstrace byla jako co, co tím chtěli vlastně říct. Stojí je to asi mnoho dalších lží při oblbování.
Dál tak odcházejí další lidé a jdou tupě s davem, s lháři aniž by se snažili najít pravdu a řešení, ale toto je ta nejednoduší cesta.
Ano všichni Vám řeknou jak je to nezajímá, ale potom je nikdy nezajímala historie plemene ani zdravý chov Azawaků a Sloughi v Čechách.

Nyní zde máme možnost výběru z různých chovatelských stanic Azawaků, kteří chovají na jiné linii v rodokmenech a záleží jim tak na zdravých odchovech.

Je jen na Vás všech, kteří to čtou jak se rozhodnou.

Nepleťme si příčinu a důsledek !

Epilepsii můžeme rozdělit na několik druhů této nemoci.
Epilepsie je jedna z nejčastějších chronických neurologických onemocnění u psů. Uvádí se, že postihuje přibližně 5 % psů.

Symptomatická epilepsie- laicky řečeno se jedná o onemocnění mozku
příčina: poranění mozku, úraz hlavy či zlomenina lebky nebo i bezvědomí může vyvolat tento druh epilepsie.

Idiopatická (epilepsie neznámé příčiny)
příčina : U víc než 50 procent se příčina nezjistí a může tak z neznámé příčiny kdykoliv onemocnět, v jakémkoliv věku.
Může být dědičně podmíněna. Tato nemoc bývá děděna z rodičů.
Neplatí však zde pravidlo, je-li jeden z rodičů epileptik, potom potomek bude epileptik také.
Dědí se spíše vlohy k tomu aby záchvat vznikl, jen část potomstva může, ale nemusí onemocnět.
Jsou však odchovy, kde se epilepsie vyskytuje v několika generacích, což může být shoda náhod, může se jednat o jiný typ dědičného onemocnění epilepsií, které se dědí z rodičů na děti a mohou se projevit epileptickými záchvaty, pak se však spíše jedná o jiný typ, tedy o kryptogenní epilepsii.

Kryptogení (epilepsie nerozpoznané příčiny)
Příčina: Není zřejmá, avšak předpokládá se stejně jako u prvého typu poškození struktury mozku.(to může nastat už u porodu)
U tohoto typu se neuplatní vrozené (genetické nebo dědičné) vlivy, které by způsobily vlastní epilepsii, mohou se však uplatnit vrozené vady nebo dědičně vázané nemoci, které vedou k podráždění a následně ke vzniku epileptických záchvatů.

Lafora (je typ dědičné epilepsie, objevující se u některých plemen)
Poprvé byla zjištěna u drsnosrstých jezevčíků trpasličích. Například ve Velké Británii trpí touto autozomálně recesivní progresivní nemocí více než 5 % čistokrevných trpasličích drsnosrstých jezevčíků. Mezi další plemena, u kterých se s tímto onemocněním setkáváme, patří např. baset, trpasličí a velký pudl, pointer, velškorgi nebo bígl. Vzhledem k nepříbuznosti některých plemen, trpících epilepsií Lafora, se zdá, že ke vzniku mutace došlo opakovaně a rozšířena byla inbreedingem.

Klinické příznaky se zpravidla začnou objevovat až ve věku 5 - 6 let psa nebo později. Zahrnují především myoklonus (nepravidelné prudké záškuby svalů typické pro epilepsii) a s postupem času se kromě zvyšování frekvence záchvatů a nekontrolovatelného škubání přidávají i jiné neurologické symptomy jako ataxie, mrkání, slepota nebo demence.
U záchvatů je kromě záškubů běžná i rigidita, zvukové projevy, slinění, močení nebo stav bezvědomí. Epileptický záchvat může být vyvolán buď spontánně nebo blikajícím světlem, náhlými zvuky nebo pohybem, zejména v blízkosti hlavy psa. Tato forma epilepsie je neléčitelná a fatální.
Terapie je v současnosti omezena na léčbu záchvatů, vhodná dieta a léky je pomohou udržet na uzdě.
Byl identifikován NHLRC1 gen odpovědný za epilepsii typu Lafora u bíglů a trpasličích drsnosrstých jezevčíků.
V prosinci 2018 byla stejná mutace nalezena také u čivav. Dysfunkce genu vede k agregaci a akumulaci polysacharidů a vzniku glykogenových partikulí (tzv. Laforova tělíska). NHLRC1 kóduje E3-ubiquitin ligázu (malin), který reguluje laforin.
Zjednodušeně řečeno, gen NHLRC1 se podílí na ochráně tkání před akumulací sacharidů. Případnou mutací se ochranná schopnost ztrácí.
Laforova tělíska postupně narůstají v centrálním nervovém systému, kde působí neurotoxicky. Kromě mozkové tkáně se tato tělíska ukládají ve svalech, kůži, játrech a srdci. Jedná se vlastně o onemocnění metabolismu glykogenu, které se projevuje jako progresivní myoklonická epilepsie.

Dědičnost epilepsie typu Lafora je autozomálně recesivní, což znamená, že musí být přítomny dvě kopie defektního genu (jeden od každého z rodičů), aby byl pes touto chorobou postižen. Jedinci s jednou kopií jsou označovaní jako přenašeči.
Nevykazují žádné známky onemocnění, mohou ale defektní gen přenést na své potomky.
Při krytí přenašeče se zdravým jedincem vznikne 50 % přenašečů a 50 % zdravých jedinců.
Křížením dvou přenašečů vznikne 50 % přenašečů, 25 % zdravých a 25 % postižených potomků.
V případě krytí přenašeče s postiženým jedincem, vznikne 50 % přenašečů a 50 % jedinců postižených touto nemocí.
Odhaduje se, že nosičem defektního genu může být až 25 % jedinců postižených plemen,
takže pravděpodobnost přenosu na štěňata je značná.

Genetický test, který umožňuje odhalit genotyp psa, je obecně doporučován.
Pomůže chovateli při výběru potenciálního chovného páru s minimálním rizikem narození postižených štěňat a tím pádem s postupným vymýcením této choroby z chovu.

Úryvek o epilepsii je použit s laskavým svolením laboratoře Genomia, kde si můžete přečíst celý
článek, popřípadě si zde dohledáte plemena u kterých lze provádět testy na epilepsii.
zdroj naleznete zde: epilepsie Lafora


Bohužel s epilepsií se nyní setkáváme i u plemene Polský chrt.
Jelikož se epilepsie již po několik generací objevuje u plemene Azawakh, je úryvek z mojí plemenné knihy Azavakhů, zde v uvedeném textu. Jedinci a odchovy s potomky, kde se epilepsie objevila.