Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bersheba's

 

10 let chovu 20 let majitelem chrtů
10 let chovné stanice Bersheba's.
Dieter Grams (39) přešel přes rasu "Whippet" a "Saluki", ovlivněn chovatelkou saluk paní S.Burchart (USA) k chovu sloughi. Jeho první fena Va'Sima du Montouchet de la Horde d'Or byla D.Gramsem vystavována po celé Evropě. Vyvolala v Gramsovi velký zájem o podivuhodnou rasu.
 
1986 se rozhodl přijmout k Va'Sima kamarádku. Do domu přišla Beguine Du Montouchet de la Horde d'Or.
 
1989 vznikla myšlenka, na základě vynikajících vlastností, nechat Beguine nakrýt. 25.dubna 1990 přivedla v Bersheba’s A-vrhu bez dalších potíží 7 štěňat. 1 pes a 1 fenky (Bekal a Shareefah) zůstali v Bersheba's a byli s velkými úspěchy v Evropě vystavováni. Šampion Bekal přešel později do chovu paní Rosy Bächtiger (el Djerid, CH) a kryl Beguine (matku) pro Bersheba's E-vrh.Beguine se stala zakladatelkou chovu Bersheba's a měla celkem 3 vrhy, mezi jinými s francouzským psem Giavole (d.M.de la H.d'Or), z tohoto vrhu pochází multišampionka Bersheba's Fiyaadah.Tato byla kryta I'Tchang de la Horde d'Or a v Bersheba's v H-vrhu přivedla na svět úspěšnou HayyDjonmanah.Náhoda přivedla do chovu Bersheba's chovnou fenu šam­pionku J'Daina, která byla kryta Fiyaadahovým bratrem Fawwazzem a zůstala v péči D. Gramse pro J-vrh Bershe­ba's. Z tohoto vrhu pochází nádherný Bersheba's Jeezaan, otec z Bersheba's M-vrhu, který dal se šampionkou Bersheba's Hayy Djonmanah.
 
1996 přidružila se k Bershe­ba's-rodině fena Machmech de Slouaz z francouzské chovné stanice Mme F. Heidmann. Tuto fenu Dieter Grams importoval k osvěžení krve.
 
1997 kryl Bersheba's Effendi fenu Jamillu (sestru J'Daina). Ve Frankheitu vrhla v péči Patricka Geaugey 7 štěňat, zapsaných na chovnou stanici Bersheba's. Z tohoto vrhu pochází fantastická fena Naizah Bersheba's, zvaná Princeznička. Bydlí od ledna 1998 v domě Bersheba's. V roce 1999 se stala v Dortmundu spolkovou vicevítězkou. Překvapivě se po letech u Bersheba's projevily barvy. Štěňata od Beguine z prvního vrhu byla všechna pískové barvy. V E-vrhu následovala vedle čtyř pískových štěňat jedna písková fena s černým pláštěm. V F-vrhu následovalo pak pět pískových štěňat s černým pláštěm, jeden pískový pes a poprvé jedna žíhaná fena. Ve vrzích H, J, M a N následují většinou žíhané barvy.
 
Chovatelské a vystavovatelské úspěchy vedly Dieter Gramse více a více celou Evropou a jeho psi získávali vyznamenání z Německa, Itálie, Francie, Rakouska, Španělska, Slovinska, Monaka; San Marina, Maďarska a Norska.
 
Sloughi Dieter Gramse okouzlili především svou krásou, klidnou vyrovnanou povahou, aristokratickým, ušlechtilým chováním.
 
Důležité osobnosti ve vývoji Dieter Gramse a chovné stanice Bersheba's:
- paní Agnes Rey, Francie (de la Horde d'Or)
- paní Rosy Bächtiger, Švýcarsko (el Djerid)
- paní Gisela Walden, Německo (Min Ahrar al Maghrib)
 - paní Jeanne Müry Gertels, Švýcarsko
 
ve spoluvlastnictví s paní Müry Gertels patří k rodině Bersheba's whippet-fena Flores of Whirlwind. Fena žije u paní Müry Gertels v St.Gallen.
 
1998 si Dieter Grams splnil dlouho vysněné vánoční přání: dovezl fenu podenco Rosenhill's Uinique Coquette z Norska. Coquette zvaná Gitta se těší rovněž z velkých vystavovatelských úspěchů.
 
1999 mohl Dieter Grams náhodou s velkou dávkou štěstí importovat světle pískového psa sloughi z Lybie. Dukal oslňuje svým vzhledem a fantastickou povahou. Pes Dukal je skutečně velmi krásný, na lybijských importech byl založen původní holandský chov. 
 
Dieter Grams byl již v mládí vášnivým vystavovatelem a přivedl v roce 1991 svoji fenu Shareefah, u příležitosti světové výstavy v Dortmundu, k vicevítězství mladých a 1992 svoji fenu azawakh Sakina Aulad al Sahra's ve Valencii (E) k světovému vítězství.
 
Jeho vystavovatelské úspěchy:
 
- 7 mezinárodních šampionů
- 5 šampionů Švýcarska
- 3 šampioni Německa DWZRV
- 3 VDH šampioni
- 6 šampionů Itálie
- 5 šampionů Rakouska
- 1 šampion Monaka
- 1 šampion Luxemburska
- 1 šampion Slovinska
- 1 šampion Norska
Nesčetné tituly CAC a CACIB v rozličných zemích. Nesčetné BOB.
Zvláštní úspěchy s MCH. Bersheba's A'Bekai
- Erba (I) BOG,3. BIS
- Miláno (I) 2. BOG
 
První sloughi: fena Va'Sima du Montouchet de la Horde d'Or
zakladatelka chovu: Beguine du Montouchet de la Horde d'Or
MCH: Bersheba's A'Bekai, A'Shareefah, A'Debaia, Fiyaadah
CH: Bersheba's Efendi, Mechmeeh de Slouaz, Bersheba's Jeezaan.
text Jana Tomešková