Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sloughi 4.- 5.část

 

- 4 - Z Maroka
Výňatky z dopisů od Dr. Joundy Naji, ředitele Ministerstva zemědělství Maroka a Dr. Abderrahim Baroudi, presidenta marockého Sloughi klubu.
adresováno Ermine Moreau-Sipiera
 
VE VENKOVSKÝCH OBLASTECH:
Sluga není společník, je honič. Jestliže nebude moci lovit, velmi brzy vyhyne. Výběr slug je zde výlučně na základě jejích schopností lovit.
Skutečnost, že domorodci uzavírají feně vulvu má dvě příčiny:
1) Samice nemůže lovit během březosti
2) Majitel se rozhodl, že okolní psi nejsou feny hodni.
Potrava není velmi často dobře vyvážená: je chudá na proteiny a vitamíny, bohatá na lipidy (olivový olej a čerstvá vejce) zvláště během lovecké sezóny, počínaje prosincem a konče únorem.
Vášeň chovatelů je mnohem větší kvůli kráse lovu spíše proto, že poskytuje hru.
 
V MĚSTECH:
Sluga oceňuje pohodlí, přizpůsobí se životu v bytech a zůstává vždy čistá, tichá a hrdá. Je společníkem a pokud je nezbytné i hlídačem.
LOV:
Hon zajíců:
Lov ve skupině: jeden vedoucí a ostatní v polokruhu. Jakmile se kořist dotkne hrudi vedoucího psa v plném běhu, ostatní psi jdou po kořisti s cílem ji zastavit..Nebo, jestliže jde jen o jednu slugu, ta dostihne divokého králíka a běží podle něho předtím, než ho chytne za hřbet.
Hon šakalů nebo lišek:
Sluga je v tomto případě opatrná, protože její kořist je chytrá a bojovná. Při nárazu slugy na kořist, který kořist převrhne, se šakal nebo vlk může otočit zpět a zvolit moment, kdy sluga ne něho skočí, aby otevřel břicho slugy zuby nebo drápy. Sluga musí proto vyskočit dostatečně vysoko a daleko, aby se vyhnula tomuto nebezpečí.
Tyto dva lovy jsou uzákoněné, na rozdíl od lovu gazel, zakázaného kvůli zachování těchto zvířat.
 
Dr. Abderrahim Baroudi napsal:
Sluga je chována po celém Maroku, zvláště však v oblasti Had Court a Chemaia. Tradice se předávají z otce na syna ... Lidé neradi ukazují své slugy návštěvníkům kvůli obavě, že by mohly být ukradeny pro lov.
Slugy jsou používány k lovu šakalů, divokých prasat a divokých králíků. Ne již gazel ...
Krácení uši: jen v některých oblastech kvůli zabránění zranění vyvolaných vnějšími parazity.
Amulety: v Maroku neexistují.
Chovatelé: používají heny k zahnání zlých kouzel.
V některých oblastech jsou nohy slug vypalovány (kauterizovány), aby se staly silnějšími.
Slugy začínají lovit od šesti měsíců.
Slugy jsou výlučně používány pro lov "zrakem" a na druhém místě jako hlídači.
Závody slug v Maroku neexistují.
Club du Sloughi (Klub slug) existuje již 25 let. Udržuje chovný standard a organizuje přehlídky a výstavy.
Členové klubu velmi často navštěvují chovatele, přístup do některých oblastí je však s jejich dopravními prostředky velmi obtížný. Vybírají vhodné feny a podávají informace a poskytují rady s cílem podporovat chov. Udělují peněžité odměny nejlepším chovatelům, spolu s potravinami. Psi jsou bezplatně očkováni Úřední veterinární službou Maroka (Official Veterinary Service of Morocco).
 
 
 
- 5 - Dostihy (Racing), běhy za návnadou (Lure coursing) a lov (Open field)
od Karin Schirmer, Německo.
Naše podivuhodné slugy jsou výsledkem tisíciletého pečlivého a přísného chovu. Hlavním rysem výběru byla schopnost slug lovit, jen nejlepší honiči byli použiti pro chov. Díky odpovědným chovatelům naše slugy udržely svou povahu a proto nemůžeme být překvapeni, když naše sladká a klidná sluga náhle, v méně než vteřině, se změní z "kanapového psa" ve vášnivého lovce.
Několika slovy, naše současné slugy odpovídají chovatelským cílům sledovaným před mnoha léty - jsou stále plnokrevní lovci.
Proto bychom měli uspokojit jejich lovecký instinkt. Je několik cest,  jak to učinit legálně:
Trénink / závod
Běh za návnadou (Lure - coursing)
Volný lov (Open field) - pouze v USA
Dále se pokusím alespoň krátce vysvětlit rozdíly mezi nimi a jak na ně slugu trénovat.
Můžete začít v kterémkoliv věku slugy. Avšak vždy se ujistěte, že váš pes je v dobrém zdravotním stavu, že jeho drápy nejsou dlouhé, jestli ano, pak je přistříhněte. Pokud začnete se starší slugou, začněte velmi, velmi pomalu, i když se vám zdá, že by mohla snadno pokračovat rychleji... Její vášeň totiž může být silnější než její fyzická schopnost!
Můžete začít trénovat své štěně doma. Štěně je velmi hravé. Vezměte kousek kožešiny nebo látky, připevněte k němu provázek a táhněte nebo vytahujte, z počátku pomalu. Uvidíte, jak se štěně baví jeho chytáním. Ovšem vždy byste ho měli nechat vyhrát, při chycení "zajíce" ho "zabije" tím, že s ním začne třepat.
 
 
Závodní dráha (v Německu)
Je oválná, psi startují z boxu, musí mít náhubek a dečku. Náhubek by měli mít proto, aby se zabránilo zranění ve chvíli, když psi dorazí do cíle a vrhnou se společně na "králíka". "Králík" je obvykle kus kožešiny nebo i kus plastické hmoty. Pokrývky jsou v různých barvách a slouží k rozpoznání psů na dráze nebo závodišti.
Existují solo-závody, kdy je na dráze jen jeden pes: dosažené časy psů každého plemene jsou pak porovnávány a vítězem se stane pes s nejrychlejším časem.
Vedle toho existují řádné závody ve kterých (pokud je to možné) startuje plné pole 6 psů stejného plemene (nejméně tří psů).
Délka závodu je 460 až 480 m pro větší plemena. Také zde vyhrává nejrychlejší pes, pokud nenapadne nebo nenaruší běh ostatních psů, v tom případě je diskvalifikován. Ve většině zemí se vyžaduje pro tyto závody licence. Pes dostane licenci tehdy, když před skupinou kvalifikovaných pozorovatelů proběhne spolu s ostatními psy jistý počet kol a přitom je nenapadne nebo jinak neohrozí. Předpokládá se, že umí startovat z boxu a nosit náhubek a dečku.
Ve věku 6ti měsíců můžete začít trénovat vaše štěně na dráze. V tomto věku však byste neměli uvažovat o vážném tréninku. Hlavně by si vaše štěně mělo začít zvykat na atmosféru závodu, na hluk stroje táhnoucího králíky, na to být mezi ostatními psy bez velkého vzrušení, vstupovat do startovacího boxu, nosit dečku...
Na dráze by nemělo štěně běžet více než 100 m, žádná zatáčka do 1 roku štěněte, protože jeho tělo a klouby nejsou ještě plně vyvinuté a jakýkoliv nucený pohyb (nucený v tom smyslu, že jeho vášeň překonává fyzický vývoj štěněte) mu neudělá dobře. Poprvé byste měl štěně startovat z ruky. Postavte se vedle boxu a pusťte štěně ve chvíli, kdy je "králík" pomalu tažen okolo a je asi 10-15 m vpředu. Jestliže z nějakého důvodu štěně nechce sledovat "králíka" protože je například vzrušeno novými dojmy nebo nechce vás opustit, běžte se štěnětem společně podél dráhy a hrajte si spolu s ním s "králíkem" na dráze.
Teprve až vaše štěně absolvuje několik "malých závodů" ve kterých bude sledovat falešného králíka dychtivě, mohl byste začít s jeho startem z boxů. Když se startovací box otevírá, dochází k hlasitému hluku. Doporučuji, abyste několikrát stál se štěnětem v blízkostí klece, když ostatní psi startují, aby si zvykalo na tento hluk.
Zpočátku byste měl nechat přední i zadní část klece otevřenou a nechat štěně proběhnout startovacím boxem když je "králík" tažen kolem. Když si na to vaše štěně zvykne, pak byste mohl zavřít přední dvířka klece a nechat zadní část otevřenou a stále ještě držet štěně. V tom pokračujte tak dlouho, dokud vaše štěně nevejde do boxu samo, protože už pochopilo, že jedinou cestou, jak pronásledovat "králíka" je projít klecí.
Když se vaše sluga naučí startovat z boxů, měl byste ji naučit nosit náhubek. Nemyslím si, že je nezbytné ho na to trénovat doma, pokud si sám nechcete opakovaně vyzkoušet, jak náhubek navléknout a sundat... Stačí navléknout štěněti náhubek těsně před tím, než ho necháte běžet. Při jejich touze chytit "králíka" si mnohá štěňata ani neuvědomí, že mají náhubek.
Nyní už vaše štěně umí docela dost. Vstupuje do boxu, sleduje "králíka" s náhubkem, a vy jste mezitím již také prodloužil jeho závodní dráhu. Nyní byste měl začít ho nechat běžet s jiným psem. Protože někdy nebudou po ruce slugy, doporučuji požádat nějakého majitele saluki o jeho psa. Toto je velmi důležité: přesvědčte se, že tréninkový partner vaší slugy je zkušený a spolehlivý závodní pes. První zkušenost štěněte z běhu s jiným psem může velmi ovlivnit jeho chování na dráze. Také nikdy nedejte společně na dráhu dvě štěňata, protože si začnou spolu hrát a zapomenou na "králíka".
Nemyslete si, že je pozdě začít s dospělou slugou. V Německu jsou slugy, které nikdy neviděly závod na dráze až do svých 5ti let - a staly se výbornými závodníky!
Obecně, musíte začít jako se štěnětem. Také doporučuji krátkou vzdálenost, protože vaše sluga má ihned pocit úspěchu. Také být na závodní dráze ubírá mnoho energie, takže byste měl v ní vybudovat závodní kondici. Jestliže ji začnete trénovat s jiným psem, někdy pomůže, jestliže je druhý pes opačného pohlaví. Jestliže to funguje, můžete začít s tréninkem se stejným pohlavím, a když zjistíte, že vaše sluga se stala docela spolehlivým závodníkem, můžete přidat třetího či čtvrtého psa.

 

Nu, nezní to všechno jako moc práce? K mému překvapení jsem viděla dospělé slugy, které byly poprvé na závodní dráze, jak vstupují bez zaváhání do startovacích boxů a běží bez problému celou dráhu s dalšími spolehlivými slugami. Ovšem, tyto nezkušené slugy byly ve výtečném stavu!
Je zřejmé, že to všechno závisí na povahových vlastnostech vaší slugy (její osobnosti) a na vás, abyste jako osoba, která sdílí se slugou domov, našla správný způsob jejího tréninku.
 
Běh za návnadou ve volném terénu (Lure-coursing)
Zatímco závodění probíhá na oválné dráze, běh za návnadou probíhá na otevřeném prostranství (závodišti). "Králík" je tažen cik-cak způsobem, imitujícím běh skutečného králíka. Obvykle spolu běží 2-3 psi. Psi musí často měnit směr jako při honbě skutečného králíka. Na rozdíl od závodu musí v tomto případě psi často otáčet hlavu, aby zjistili, kde jsou ostatní psi a kde je "králík". Orientální lovečtí psi (honiči) v zemích jejich původu často loví v malých skupinách dvou až tří psů. Na rozdíl od závodu zde není rychlost důležitá, ale spíše chování psů v poli, způsob, jak sledují králíka, jak se domlouvají s ostatními psy, jak mění směr, jak překonávají překážky (jestliže tam jsou), a jestli a jak provedou "zabití" kořisti. Protože jsou psi obvykle startováni z ruky, problém startovacích boxů zde odpadá. Obvykle zde také neexistuje problém ostatních psů, protože musí věnovat tolik pozornosti tomu, aby neztratili králíka, že nemohou ztrácet čas bojem s ostatními psy v poli.
 
Lov ve volné přírodě (Open field coursing)
V Německu a ve většině evropských zemí máme pouze dvě možnosti, jak uspokojit naše honiče. Mnoho slug skutečně exceluje na závodní dráze a je to ostatně nejobjektivnější cesta, jak nalézt nejrychlejšího psa. Možná, bližší povaze orientálních honičů, je běh za návnadou. Ale jste to vy, kteří musíte rozhodnout, čemu vaše sluga dává přednost.
Pro šťastné slugy ve Spojených státech existuje ještě jiná možnost: lov ve volné přírodě. Před léty, kdy jsem navštívila USA s mou slugou Zayed el Tahiri, jsem měla velkou příležitost se zúčastnit takového lovu. Díky Herb Wells a ostatním členům NOFCA Board, Zayed byla první slugou, která se účastnila NOFCA RARE BREED HUNT.
  
 
Předtím, než jsem odjela do Států jsem se velmi pečlivě vyhýbala tomu, abych umožnila mým psů lovit. Zaprvé proto, že je to proti německým zákonům a za druhé proto, že je to velmi kruté. Ale potom, když jsem viděla vysokou rychlost divokého králíka, změnila jsem své mínění. Tito králíci nemají nic společného s našimi těžšími a pomalejšími druhy.
Open Field lov je nejnáročnější soutěží pro psa i jeho pána, a pes musí být na tuto soutěž velmi dobře připraven. Celé pole se prochází v dlouhé řadě lovců (gallery) a psi jsou na vodítku. Před gallery kráčí tři vybraní lovci se psy také na vodítku. Jestliže někdo vidí králíka, zavolá "králík vpravo, vlevo, vpředu, vzadu". Poté se vedoucí lovu (huntman) přesvědčí, že jde skutečně o králíka, že vzdálenost je spravedlivá (protože to je lov a ne vražda) a vydá rozkaz "Tallyho". Teprve pak mohou lovci pustit své psy... A psi běží ... mnohdy i míle daleko...! Někdy trvá lov i celý den, podle toho, kolik králíků bylo objeveno. S výjimkou normálních období odpočinku není dovolen žádný individuální odpočinek.

 

Zúčastnit se tohoto lovu byl pro mne velmi zvláštní zážitek, stejně tak jako pro mého psa. Je to zvláštní pocit vidět slugu při činnosti, pro kterou byla původně vychována!

Tento materiál o slugách poskytla k uveřejnění Lucie Srpová; překlad Jiří Hetflejš.